וויסקי – המדריך לוויסקולוגית מתחילה

ההיכרות שלי עם וויסקי החלה לפני כשלוש שנים, בזכות חברתי – שירלי גולן, שארגנה סדנת טעימות במזקקת הוויסקי הישראלית בשם "מילק אנד האני".

מאותו אירוע התעוררה בי הסקרנות להעמיק את ההיכרות שלי עם העולם הזה והמשכתי לקרוא על תהליך הייצור שלו, סוגי הוויסקי וגיליתי עולם של טעמים וניחוחות נפלאים.

מאז הספקתי להשתתף בסדנאות נוספות וללמוד על ההעדפות שלי בתוך אוקיינוס האפשרויות המזוקקות.

רויטל ברוך
צילום: שוהם נוביק

על מה ההתלהבות?

ישנן כמה סיבות להנאה: ראשית, זה טעים! יש כלכך הרבה סוגים וטעמים כך שכל אחד ואחת יכולים למצוא את הטעם המועדף.

בשונה משתיית יין ומשקאות אלכוהוליים אחרים – הוויסקי בדרך כלל לא גורם לחמרמורת (הנגאובר) ביום שאחרי.

כמובן שלא מומלץ להפריז בשתיית אלכוהול אבל אם כבר שותים, כדאי לשתות כזה שמכיל נוגדי חימצון ותורם לבריאות הלב כמו וויסקי.

כמו כן, לעומת משקאות אלכוהוליים אחרים, וויסקי מכיל כמות נמוכה של סוכר!

ממה עשוי וויסקי?

וויסקי עשוי מדגנים שעוברים תהליך מיוחד:

  • הלתתה – הנבטה של הדגנים בתהליך מבוקר ומתוכנן.
  • התססה – הוספת שמרים הגורמים לתסיסה ולייצור אלכוהול.
  • זיקוק – אידוי ועיבוי האלכוהול במהלכו העיסה הופכת לנוזל שקוף ורווי אלכוהול.
  • יישון – הנוזל השקוף נח בחביות אלון במשך 3 שנים לפחות. סוג החבית וזמן היישון קובעים במידה רבה את הגוון, הריח והטעם שיתקבלו בסוף.

המרכיב הבסיסי והנפוץ הוא השעורה בעזרתה מכינים סינגל מאלט (הסבר בהמשך). האמריקאים נוהגים לייצר וויסקי שמכיל 51% תירס ונקרא "בורבון" (יש שטוענים שהוא לא נחשב וויסקי) אבל בסופו של דבר זה עניין של העדפה.

ההבדל בין סינגל מאלט ובלנדד

אפשר למיין את סוגי הוויסקי לפי ארץ המקור, לפי איזור הייצור בסקוטלנד או איכות הזיקוק.

למרות שסקוטלנד היא המדינה המזוהה ביותר עם המשקה, מסתבר שדווקא אירלנד היא מולדתו והסקוטים גילו אותו בזכות נזיר אירי שהגיע לשם לפני כ 500 שנים.

בסקוטלנד תמצאו מזקקות רבות בשישה איזורים שונים. לכל איזור יש את הסגנון והטעמים הייחודיים לו בהתאם למשאבי הטבע הייחודיים לאותו איזור.

אם תהיתן מה מסמל המספר שמופיע על כל בקבוק – הוא מציין את מספר השנים שאותו משקה יושן בחביות.

וויסקי נקי מומלץ לשתות בכוס גלנקיירן – הכוס הרשמית לשתיית וויסקי (ראו בתמונה מתחת) – אני הזמנתי זוג כוסות כאלה מאמזון – בלינק הזה.

גלנמורנג'י סינגל מאלט
Glenmorangie SIGNET – טעים ואיכותי!

סינגל מאלט (Single Malt)

סינגל מאלט נחשב לוויסקי האיכותי ביותר, הוא עשוי משעורה מולתתת (Malted barley), מיוצר במזקקה אחת ומזוקק בזיקוק דודי בלבד – זוהי שיטת זיקוק איטית ויקרה יותר.

דוגמאות לסינגל מאלט: גלנפידיך, גלנמורנג'י, גלנליווט, טליסקר, מקאלן, בונהאבן ועוד.

בלנדד וויסקי (Blended whisky)

הבלנדד מכיל ערבוב של סינגל מאלט עם וויסקי זול יותר שמיוצר מדגנים אחרים (תירס שיפון, חיטה) ומזוקק בזיקוק רציף – זיקוק זול ומהיר יותר. איכות הבלנד תיקבע על ידי סוג הסינגל שמכיל והיחס בינו לבין הוויסקי הזול.

דוגמאות לבלנדד : שיבאס, ג'וני ווקר, ג'יימסון, בלנטיין ועוד.

אירועי טעימות וויסקי

אירוע טעימות זו דרך נהדרת להכיר את עולם הוויסקי ולבדוק לאילו טעמים אתן מתחברות. אני ממליצה על הביקור במזקקת מילק אנד האני בתל אביב, שם תקבלו הסבר על אופן הייצור, תראו את דודי הזיקוק ותטעמו וויסקי ישראלי!

טעימות וויסקי מילק אנד האני
מזקקת מילק אנד האני בת"א

אירוע הטעימות האחרון שהשתתפתי בו היה אחד המעניינים והמשעשעים שיש! האירוע התקיים בסניף של "דרך היין" בדיזינגוף ת"א.

האחראים על ארגונו: עמית גלבר וספיר אדלר מקהילת אינסטגרם ישראל הידועים בכישרונם להרים אירועים והפקות מיוחדות.

מי שעשה את הערב מעניין ומצחיק עד לרמת פיפי ודמעות הוא לא אחר מאשר Omef Ganor – הבחור בעל יכולת משחק אדירה, כריזמה והמון ידע בעולם הוויסקי.

במהלך האירוע טעמנו 5 סוגי סינגל מאלט, ניסינו לזהות ניחוחות, תיבול וטעמים ולהבין מה הכי עושה את זה לכל אחד מהמשתתפים.

וויסקי ארן, טליסקר, בונהאבן
5 סוגי סינגל מאלט

אם חשקה נפשכן בערב מהנה, התארגנו נא עם חברות / בני זוג וצאו להיכרות עם אחד המשקאות המיוחדים שיש רק עשו טובה, אל תמהלו במים!

אם המשקה שטעמתן עוצמתי מידי – נסו סוג אחר, מתקתק יותר אבל בחייאת, אל תמהלו במים.

איך בכל זאת לקרר אותו? זה לא מומלץ כי זה משנה את הטעם של הוויסקי אבל ניתן להשתמש בקוביות קירור ממתכת – יש באמאזון – לינק לקוביות .

רויטל ברוך
לחיי ההנאות שבדרך!

מקווה שנהניתן לקרוא לפחות כמו שאני נהניתי לכתוב אותו. אם תרצו המלצה על משקה איכותי וקליל – כתבו לי בתגובות 🙂

אתן מוזמנות ומוזמנים להצטרף אליי באינסטגרם להמלצות נוספות על אירועים שונים, סוגי משקאות אהובים או סתם להרים איתי כוס מזוקקת בטוב.

*הפוסט לא ממומן.
*נכתב בלשון נקבה מטעמי נוחות בלבד אך פונה לכל המגדרים.

אם עדיין לא נרשמתם לבלוג זה בדיוק הזמן – קליק על הלינק הזה יסדר את העניין וישמח אותי מאוד.

Comments

comments

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *